Hoe poept jouw kind?

Hoe poept jouw kind? Wat is dat nou voor vraag he? Nou uh, op de wc…. Maar kijk jij wel eens naar de poep van je kind. Heb je er wel eens over met je kind? Poep, een onderwerp waar niet altijd over gesproken wordt, maar we gaan het toch doen. 

Als je kind nog heel klein is en je de billen nog mag afvegen, weet je hoe de poep eruit ziet. Maar er komt een moment dat ze dat zelf gaan doen. Je hoopt ten eerste dat ze hun handen wassen daarna. Maar je mag ook hopen dat ze je melden als het wat dunner is dan normaal of dat ze al 3 dagen niet zijn geweest. 

Dus hoe poept jouw kind. Wat is nou normaal?

Om te weten wat een normale drol is, word er vaak gekeken naar de Bristol schaal. Je wilt hem zoals nr 3 en 4, met een licht voorkeur voor nr 4. Nr 1 en 2 duiden op obstipatie. Dan komt de drol er niet gemakkelijk uit. Nr 5 tot 7 dan komt het er iets tot te makkelijk eruit. En het gaat vooral of je regelmatig een 1, 2 of 5,6 of 7 hebt.

Is het geen 3 of 4, dan is er werk aan de winkel. Bij een drol als een 1 en 2 kunnen er de volgende redenen zijn:

 • Je drinkt te weinig water
 • Je eet te weinig vezels

Voor 5 tot en met 7 zijn er de volgende redenen:

 • Je eet te weinig vezels
 • Je eet te veel suikers
 • Een allergie, zoals glutenallergie

Wees hier altijd snel bij. Te lang te zachte ontlasting kan chronisch worden en veel problemen geven.

Te weinig vezels eten is dus een groot probleem. Dat klopt, zeker 90% eet te weinig vezels. Meer hierover in een volgend blog.

Kleur en geur!

We zijn er nog niet, we kijken en ruiken ook! Wat is de kleur en hoe ruikt het?

Een goede kleur is elke bruintint die er is. Van lichtbruin tot donderbruin. Het is alleen maar geel en groen baby’s die borstvoeding krijgen. Heb je een andere kleur, denk dan eerst aan het eten van gisteravond. Heb je bietjes gegeten, dan kan het rood zijn. Of groen bij spinazie. Supplementen kunnen ook een andere kleur afgeven. Maar twijfel je en duurt het te lang, neem dan contact op met je huisarts.

De geur kan aan vele aspecten liggen. Zo kan het eten van (veel) vlees een bepaalde geur afgeven. Er kunnen ook andere problemen zijn, zoals de spijsvertering. Hier geldt ook, bij twijfel altijd langs bij de huisarts.

Nog een paar tips die helpen bij een goede ontlasting:

 • Bewegen!
 • Genoeg drinken
 • Vezelrijk eten (groenten, fruit en volkorenproducten)
 • Goed kauwen en rustig eten

Wist je dit over scheten laten:

 • Een harde scheet ruikt meestal niet, en een zacht scheetje wel. Ja, het klopt echt!
 • Zwavel in ons eten zorgt dat ons scheetje stinkt.
 • Het drinken van koolzuur zorgt voor een niet stinkend scheetje. Maar ook het kauwen van kauwgom, dan hap je lucht in.

Om te pinnen:

2 smiley drollen

Please follow and like us:
Dit bericht is geplaatst in Blog . Bookmark de link .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *