Goede redenen om met je gezin suikers te minderen

Het is een veel besproken onderwerp, suikers. Vandaag hou ik mij bezig met de vraag: waarom zou je met je gezin minderen met suikers.

Korte uitleg bloedsuikerspiegel

Ik begin met een kleine uitleg over onze bloedsuikerspiegel. Suiker laten onze bloedsuikerspiegel stijgen. Dat is bekend. Daarnaast is er de Glycemische index (GI), dit geeft de waarde aan van onze bloedsuikerspiegel en de mate van stijging. Een hoge waarde betekent een snelle stijging. Een lage waarde betekent een langzame stijging. Na een hoge stijging, volgt een daling. Hoe hoger de stijging, hoe groter de daling. En hoe sneller je weer suikers wilt eten.

Alles boven de waarde 55 wordt gezien als verhogend. Nu een paar voorbeelden: wit stokbrood heeft een waarde van 95, gebakken aardappelen van 85 en een hele gele banaan 51. Dit laatste valt dus erg mee. Vele groenten hebben een hele lage GI. Zie hier de bron. Belangrijk: na het eten van langzame koolhydraten, in combinatie met gezonde vetten en eiwitten, zou je zeker 4 uur geen trek meer hebben.

En waarom zou je minderen, wat zijn vervelende oorzaken van die suikers?

 • Ontstekingen
  Langdurig teveel suikers nuttigen, geeft grote kans op ontstekingen in ons lichaam. Ontstekingen die op een gegeven moment chronisch worden. Denk dan aan astma, kanker, reuma, diabetes. Over deze laatste hieronder meer.
 • Kans op diabetes
  Bij een constant schommelende bloedsuikerspiegel, heb je kans op diabetes. Dit is een chronische ziekte waarin je met het type 1 helemaal geen insuline meer aanmaakt en je altijd insuline zelf moet toedienen. Nu is diabetes type 2, welke het meest voorkomt van de twee types, gelukkig nog terug te draaien met een aanpassing van voedingspatroon en leefstijl.
 • Vermoeidheid
  De te sterke daling (na die sterke stijging) van het bloedsuikerspiegel zorgt voor een letterlijke dip. Dit kan zich uiten in vermoeidheid en chagrijnig gedrag. Om dit vervelende gevoel op te heffen, vraagt je lichaam weer om suikers. Zie je het vicieuze cirkeltje?
 • Druktemakers
  Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, zijn veel kinderen wel drukker na het eten of drinken van veel suikers. Merk jij dit ook, dan heb je niet meer bewijs nodig, toch?
 • Overgewicht
  De glucose (suikers) worden door het hormoon insuline gebruikt als energie in onze cellen. Als deze energie niet wordt gebruikt, wordt het opgeslagen als vet. Ons lichaam denkt dat wij die vetten dan later gaan gebruiken. Met op een gegeven moment een te grote voorraad, en dus overgewicht.
 • Geen voedingsstoffen
  Suikers bevatten geen vitamines of mineralen en leveren alleen energie. Daarnaast ze onttrekken zelfs de vitamines en mineralen uit ons lichaam, terwijl dit juist voor onze kinderen zo belangrijk zijn voor de groei. Tja, en die suikers zitten ook niet in de meest voedzame producten, juist in de bewerkte fabrieksvoeding.
 • Gaatjes
  Zoals bekend staat het ook in relatie tot gaatjes in de tanden.

Wil je meer weten hoe je je bloedsuikerspiegel constant kunt houden? Wil je graag een gezonder voedingspatroon met het hele gezin? Neem contact op via onderstaande knop. Ik help je graag!

Om te pinnen:

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *