Loslaten als ouder – herkenbare momenten

Loslaten van je kind. Het moment dat je je kind zijn hand los laat en zelf laat lopen. Die wijde wereld in. Loslaten wil niet zeggen ; zoek het nu maar uit, maar het zegt ; ik vertrouw je, ga maar!

Loslaten doe je op verschillende momenten. Laten we ze even langslopen.

7 maanden oud

Deze periode heet ook wel de psychologische geboorte. Je kindje ondekt zichzelf, hij is iemand. Hij kan kruipen, eet al vast voedsel. Hij maakt zich ook wat los van zijn moeder. Bij baby’s met een overweldigende ervaring tijdens de zwangerschap of geboorte kan dit iets later zijn. Zij hebben ook meer moeite met loslaten. Zij kunnen in deze fase juist meer naar moeder toe kruipen.

Peuter

Ze gaan lopen, ze gaan ontdekken. Ze beginnen kleine zinnetjes te praten en ze kunnen zich duidelijk maken. Nee zeggen lijkt favoriet. Nee zeggen is heel goed. Eindelijk kunnen ze zich duidelijk maken en daardoor krijgen ze echt een identiteit. Een fase waar je ze nog in de gaten houdt, maar samen op ontdekking gaat naar iets meer vrijheid en zelfstandigheid.

Kleuter

Naar de basisschool, je laat ze achter op school. Het grootste loslaat moment als ouder. Jij staat met een brok in je keel achter het raam nog te zwaaien en je kindje is al aan het spelen of zwaait je vrolijk gedag. Tuurlijk, sommige kinderen huilen ook bij het afscheid en hebben moeite met loslaten van hun ouders. Deze kinderen hebben misschien hechtingsproblemen (gehad). Dit komt vaak op deze leeftijd naar boven. Over hechtingsproblemen schrijf ik later nog wel eens. Wil je al meer weten, laat eens een geboorte in kaart brengen. Lees hier verder.

9 jarigen

Eigenwijs en denken dat ze ouder zijn dan ze zijn. 9 jarigen zijn op zoek naar zelfstandigheid, naar eigen beslissingen nemen. Deze kinderen, vaak in groep 6, zijn nogal eens opstandig. Ze proberen zich te onderscheiden in de klas. Ze leren zichzelf kennen en zetten zich meer af naar leraren toe. Ja, hoe vaak hoor je niet dat de groep 6 de lastigste klas is van de basisschool. Vooral qua dynamiek in zo’n klas. Dit betekent dat hij zich ook af zet tegen jou. Hij gaat (nog) veel meer de discussie aan. Je maakt je niet meer zo makkelijk af tegen met een ‘nee dat mag niet’. Goed onderbouwen. Hoe vaak ik mijn kind toch gelijk heb gegeven omdat ik mij er even makkelijk vanaf wilde maken door nee te zeggen en ik eigenlijk geen goede onderbouwing had.

12 jarigen

Naar de middelbare school, tjee wat een tijd. Ze zijn weer de jongsten van de school. Ze moeten hun plekje weer vinden. Ze hebben elk uur een andere leraar. Er zijn andere regels. En dan hebben ze het eerste uur vrij en moeten ze zelf naar school. Erop vertrouwen dat ze op tijd vertrekken, hun lunch niet vergeten of hun boeken of gymspullen. Het gaat wel eens mis, maar daar leren ze van. En wij als ouder ook, loslaten! Niet alles meer regelen voor ze. Misschien hou je huiswerk nog wat in de gaten. Leve de magister, hoewel dat soms ook te veel controle kan zijn. Als ik een slecht cijfer zie binnen komen, wacht ik toch eerst even af of hij zelf met het nieuws komt.

Elke stap loslaten is lastig, ook voor het kind. Elke stap wil je ze eigenlijk weer even extra vast houden. Maar vertrouw dat je je kind kunt loslaten. Zij zijn er vaker eerder klaar voor dan wij, de ouders.

Om te pinnen:

kindje die balloon loslaat

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *