Geef de darmflora van je kind een boost

Wat kun je doen om de darmflora van je kind gezond te houden of een oppepper te geven. Die darmflora is het geheel van allemaal bacterien en schimmels in je darmen. Ze spelen een belangrijke rol voor je spijsvertering, immuunsysteem en ze houden ziekteverwekkers op afstand. Hoe zorg je nou voor een goede darmflora? En nee, niet met die probiotica drankjes bekend van de tv. Deze bevatten vaak weinig stammen (dus verschillende soorten bacterien families), en wel teveel suikers.

Doe dit wel met deze 3 tips:


1. Laat ze buiten spelen en vies worden

We leven te schoon en daardoor krijgen steeds meer mensen last van allergieën. Google maar eens, het internet staat er vol over. Stop met te vaak die handen schoon maken, laat ze lekker vuil worden. Goede bacterien moeten wel geprikkeld worden door slechte bacterien. Maar we komen te weinig in aanraking met die slechte bacterien. Een ander weetje: wist je dat je meer kans hebt op allergieën als je een keizersnede hebt gehad, wat dus bij mijn jongste het geval is. De darmflora is dan niet goed gevormd. Je kindje mist bepaalde bacterien doordat hij of zij een andere gang naar buiten heeft gehad en ook nog eens geboren is in een hele steriele omgeving. Meteen beginnen met probiotica zou dit grotendeels kunnen verhelpen.

2. Antibiotica vraagt om probiotica

Veel kindjes krijgen vaak al vanaf jongs af aan een aantal keer antibiotica – voor hun oorontsteking, keelontsteking of blaasontsteking. Zo’n antibiotica kuur haalt helaas ook veel goede bacterien weg waardoor de weg vrij is voor de slechte bacterien om weer te groeien. Vul die goede bacterien meteen aan, zodat ze in de meerderheid blijven. Vraag bij de apotheek naar een goede probiotica speciaal voor kinderen.

3. Eet de gezonde dingen, speciaal voor de darmflora

Gezonde voeding voor de darmflora is gefermenteerd eten. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten, worden gebruikt voor de productie van voedingswaren. De van nature aanwezige suikers in voedsel wordt omgezet in melkzuur. Denk aan augurken (dan wel gefermenteerd dus niet die uit de supermarkt), hüttenkäse, zuurkool, kefir, rauwe kazen. Er zijn er nog veel meer. Lees hier en hier daarover meer.

Lees veeel meer over een gezonde darmflora voor kinderen in de Poepdokter 3 – Junior van Nienke Gottenbos.

Heeft je kindje darmklachten of last van allergieën, en wil je graag weten welke voeding je precies moet aanpassen? Maak een afspraak voor een intakegesprek en we bespreken de mogelijkheden.

Om te pinnen:

darmflora

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *