Wil je kind ’s ochtends niet naar school?

Wil je kind ook wel eens niet naar school ’s ochtends? Natuurlijk, ieder kind heeft dit wel eens. Ik krijg nog steeds regelmatig te horen: ik snap niet waarom ik naar school moet. Want: ik leer er niets, ik vind er niets aan of ik ben niet zo lekker. Er kunnen verschillende redenen zijn dat een kind niet naar school wilt. En bedenk; het is geen onwil. Er is vaak een reden die niet meteen wordt verteld.

Wat doe je daar nu mee (of tegen)?

Tja, weinig. Nee hoor. Er zijn zeker wel een aantal tips die ik je kan meegeven. Het belangrijkste is om het niet weg te wuiven, neem het serieus. Denk aan het volgende:

  • Let eens op wanneer hij het heeft. Heeft hij het regelmatig of soms een dagje? Is hij niet zo goed in gym, en is het altijd op de gymdag?
  • Een andere reden kan zijn dat hij wordt gepest. Mijn jongste zoon heeft een tijdje in groep 3 het gevoel gehad dat hij gepest werd. Dit was niet zo volgens school, maar hij had zelf wel dat gevoel. En voelt het voor hem net zo echt. Hij was zo verdrietig en wilde niet naar school. Echt, je moederhart breekt. Nu was zijn groepje vrienden bij de overgang naar groep 3 ook uit elkaar gehaald. Dat betekende ook hij zijn plekje weer moest vinden en nieuwe vrienden moest maken. Door er vooral over te praten met hem en met school, namen we hem wel serieus. Zeg ook niet: ah nee je wordt niet gepest. Hij moet het zelf gaan inzien. Dit lukte door er over te praten en het verschil uit te leggen tussen pesten en plagen. Met zijn goedkeuring is dit zelfs besproken in de klas. Zodra hij nieuwe vriendjes had, ging het ook een stuk beter.
  • Heeft hij misschien geen uitdaging op school, of vind hij het juist te moeilijk? De basisschool lijkt één niveau, iedereen krijgt dezelfde stof tot zich. Tuurlijk wordt er op school rekening gehouden met de vooruitlopers, die krijgen extra werk, of de kinderen die wat extra ondersteuning nodig hebben. Velen zullen de maan, zon en ster kinderen kennen. Maar een kind die niet zo opvalt, kan echt over het hoofd gezien worden. Ga er dus niet vanuit dat dit wel gezien wordt op school.
  • Zeggen: ‘ga gewoon. Ja jongen, het moet. In ieder geval tot je 16e.’ Nee, dat helpt niet. Dat weet ik uit eigen ervaring. Als een kind het elke dag zegt, moet je soms ook even niet reageren, even geen aandacht ervoor. Want alles wat je aandacht geeft groeit! Ga wel op zoek naar de reden wat het kan zijn.

Buikpijn

Is je kind regelmatig niet lekker, met buikpijn, de wat moeilijk zichtbare klachten? Valt dit altijd op een schooldag, dan kan dit ook schoolziek zijn. Dan gelden alle bovenstaande punten. De angst zit in zijn buik (of hoofd). Kom eerst eens achter de angst. Misschien is het iets heel ‘kleins’. Zoals de druk voelen om hun dagtaak af te hebben of het gevoel hebben dat de juf boos is als ze een fout maken. In het hoofd van een kind is dit niet iets kleins. Leer het kind relativeren, maar doe dit niet voor je kind.

Heb je nog een andere tip voor een ouder? Laat deze hieronder achter!

Om te pinnen:

foto van gympen en schoolspullen

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *